Studijsko putovanje i stručni posjet Grazu (Austrija)

U srijedu 27. svibnja 2015. godine predstavnici partnerskih organizacija sudionika projekta IMBY obavili su studijsko putovanje i stručni posjet kapacitetima za odvojeno sakupljanje i obradu otpada u Grazu, Austrija. Stručnom posjetu prisustvovalo je sedmero predstavnika hrvatskih projektnih partnera, predstavnici Grada Velenja te Školskog centra Velenje.

Stručni posjet je započeo u trgovini rabljenih stvari izdvojenih iz tokova otpada (RE-USE shop) tvrtke BAN-Ökoservice u Grazu. Razgledavanje trgovine i radionica koje se nalaze u sklopu građevine izvršeno je uz stručno vodstvo g. Bertholda Schleicha, upravitelja tvrtke BAN-Ökoservice. G. Schleich objasnio je kako djeluje trgovina i čitav sustava odvojenog sakupljanja, obrade i ponovnog stavljanja na tržište predmeta izdvojenih iz tokova otpada, koji se od korisnika sakupljaju na poziv, ili putem akcija u kojima im se podijele posebne kutije za predmete koji se mogu ponovno iskoristiti. Dio predmeta prikuplja se i ispred reciklažnih dvorišta.

Nakon toga sudionici su posjetili sjedište poduzeća BAN-Ökoservice u Grazu te, opet uz stručno vodstvo g. Schleicha, razgledali upravne prostorije, radionice, skladišta i druge pogone tvrtke koja posluje kao socijalno poduzeće i zapošljava više od 150 radnika, a pruža usluge prijevoza, popravaka i prenamjene rabljenih stvari izdvojenih iz tokova otpada, uređenja vrtova, neprehrambene usluge cateringa (iznajmljivanje pribora i posuđa za jelo te ostale opreme za održavanje javnih događanja) te pranja i čišćenja.

Nakon pauze za kavu, predstavnici tvrtke BAN-Ökoservice odveli su sudionike stručnog posjeta u pogon za odvojeno sakupljanje i obradu otpada u središtu Graza, kojim upravlja Holding Graz, gdje su pod stručnim vodstvom g. Jochena Pacha obišli pogone. G. Pach objasnio je prisutnima način prijema i razvrstavanja odvojeno sakupljenog otpada od korisnika te njegove daljnje obrade, koja se za miješani komunalni otpad (suhu frakciju) obavlja u samome pogonu, na „šrederu“ i automatskoj liniji za sortiranje, iz koje izlaze sortirani materijali te goriva frakcija koja se zatim koristi za proizvodnju energije u postrojenjima za termičku obradu otpada. Također je objasnio sustav naplate ulaza u reciklažno dvorište te funkcioniranje sigurnosnih sustava za zaštitu i gašenje požara.