Stručni posjet vrtiću i komunalnom poduzeću u Vrhniki (Slovenija)

U srijedu, 10. lipnja 2015. godine predstavnici partnerskih organizacija projekta IMBY obavili su studijsko putovanje i stručni posjet Vrtiću Vrhnika i Komunalnom poduzeću Vrhnika, trgovini za ponovnu uporabu Depó u Vrhniki te kapacitetima za odvojeno sakupljanje i obradu otpada poduzeća PUP Saubermacher d.o.o. u Vrhniki.

Stručnom posjetu prisustvovalo je sedmero predstavnika hrvatskih projektnih partnera te predstavnici slovenskih projektnih partnera.

Posjet je započeo u centralnoj jedinici Vrtića Vrhnika koji, na poticaj udruge „Ekolozi bez granica“, već gotovo godinu dana koristi isključivo perive pelene, čime smanjuje svoj ekološki otisak smanjenim stvaranjem otpada. Vrtić također nastoji poticati lokalnu ekonomiju naručivanjem prehrambenih proizvoda od lokalnih proizvođača koji koriste metode ekološke poljoprivrede, čime se također poboljšava kvaliteta prehrane djece. Osim toga, za pranje rublja i čišćenje prostorija koriste okolišu neškodljive proizvode, čime čuvaju i zdravlje djece koja pohađaju vrtić.

Nakon obilaska središnje jedinice vrtića, sudionici su obišli i novoizgrađenu (2007.) niskoenergetsku zgradu Vrtića Vrhnika (jedinica 2), uz koju je, uz pomoć sufinanciranja EU sredstvima, uređen prekrasan edukativni „osjetilni vrt“, u kojem djeca, uz pomoć odgajateljica, uzgajaju voće i povrće te začinsko bilje. U vrtu je uređeno i jezerce s ukrasnim ribama.

Nakon obilaska vrtića, u središtu Vrhnike predstavnici su posjetili trgovinu rabljenim stvarima „Depó“ koju vodi Komunalno poduzeće Vrhnika, a u kojoj se po simboličnim cijenama prodaju rabljene i obnovljene stvari izdvojene iz tokova otpada.

Nakon toga sudionici stručnog posjeta obišli su pogon sortirnice odvojeno sakupljenog ambalažnog otpada i kompostane za biootpad u Vrhniki, koji su u vlasništvu komunalnog društva PUP-Saubermacher d.o.o.